Cyberaanval voorkomen

Wat is een cyberaanval?

Met de toename van de hoeveelheid online data, neemt ook het risico toe. Cybercriminelen zijn erop uit om toegang te krijgen tot (persoonlijke) data. Vaak wordt de eigenaar van de data onder druk gezet om geld te betalen om zelf weer toegang te krijgen tot hun data. Het aantal meldingen van cybercrime met vormen als phishing, ransomware, spoofing en keylogging nam volgens de Autoriteit Persoonsgegevens het afgelopen jaar met maar liefst 30% toe. Cybersecurity wordt steeds belangrijker!

Verschillende soorten cybercrime

Cybercriminelen gaan op verschillende manieren te werk. Je hebt vast wel eens gehoord van de termen ransomware en phishing. Bij ransomware wordt het systeem gegijzeld door bestanden te versleutelen en systemen te blokkeren. Zo wordt er beslag gelegd op (gevoelige) bedrijfsinformatie of data. Om de toegang tot het systeem terug te krijgen, wordt er vaak losgeld geëist. Zonder het losgeld te betalen is het herstel moeilijk of in sommige gevallen zelfs onmogelijk. De oorzaak die hier vaak aan ten grondslag ligt, zijn niet goed beveiligde opslagplaatsen. Peet ICT verkleint de kans op een ransomware-aanval door je beveiliging op orde te brengen en te houden middels een Service Level Agreement (SLA).

Ook nemen vormen van cybercrime zoals phishing, spoofing en keylogging toe. Regelmatig vallen werknemers, werkgevers of klanten ten prooi aan deze vormen van cybercriminaliteit. Keyloggers leggen beslag op vertrouwelijke gegevens door mee te kijken en jouw toetsaanslagen vast te leggen. Bij phishing en spoofing doen criminelen zich bijvoorbeeld voor als medewerker van de bank via e-mail of telefoon. Een andere veelvoorkomende variant is ‘CEO fraud’. Hierbij ontvangen medewerkers een mail die afkomstig lijkt van de CEO of een andere manager, met de vraag om bijvoorbeeld een factuur te voldoen. Bewustwording bij iedereen binnen het bedrijf is belangrijk.

Wat te doen bij een cyberaanval?

Wanneer je te maken hebt met een cyberaanval, kun je mogelijk niet meer bij bepaalde data of de systemen zijn helemaal niet meer toegankelijk. Neem contact met ons op voor direct advies.

Contact

Cyberaanval voorkomen = Dreiging buiten de deur houden

Om de risico’s op een cyberaanval te verkleinen is het belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te informeren over cybercrime. Daarom voeren wij een Security Awareness Training uit voor alle medewerkers. Zo worden verschillende vormen van cybercrime herkend en komt iedereen te weten wat de vervolgstappen zijn als er een cyberaanval plaatsvindt. Daarnaast kun je bij Peet ICT terecht voor het opstellen van preventie- en herstel strategieën. Samen leggen we de afspraken en het onderhoud vast in een onderhoudsplan. Zo houden we dreigingen buiten de deur.

Wil jij de kans op een cyberaanval voorkomen/verkleinen door cybersecurity uit te besteden?