Keylogging

Wat zijn keyloggers?

Steeds vaker zijn ondernemers en particulieren slachtoffer van keylogging. Deze term komt van het woord ‘keystroke logger’ wat toetsaanslag registratie betekent.

Keylogging is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen elke toetsaanslag op jouw tablet, telefoon en/of laptop vastleggen. Keyloggers leggen vertrouwelijke gegevens vast zoals persoonlijke en financiële gegevens en wachtwoorden.

De oorzaken van een keylogging aanval

Deze vorm van spyware kent een aantal mogelijke oorzaken. Keyloggers gebruiken een hardware-apparaatje wat ze verbonden met jouw toetsenbord en laptop, of installeren keyloggingsoftware op jouw computer. De keyloggingmalware bevindt zich dan in de besturingssystemen, op niveau van het toetsenbord-API of in het geheugen. Ondanks dat deze apparaatjes op hardware lijken of jouw computer ‘besmet’ is kunnen internetcriminelen hierdoor alles zien wat jij doet.

Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van programma’s welke eruitzien als hulpprogramma’s. Je wordt niet geholpen, maar door op een link te klikken download je juist kwaadaardige software op jouw device. Dit geldt overigens ook voor het aanklikken van een link in een mail, sms, whatsapp-berichtje of het bezoeken van een besmette website.

Wat kun jij tegen keylogging doen?

Er zijn een aantal preventieve oplossingen om de kans dat je slachtoffer van keylogging wordt zo klein mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je regelmatig je besturingssysteem, software en webbrowsers bijwerkt. Een goed anti-spywareproduct wat je tegen keyloggingmalware beschermt is de beste verdediging. Daarnaast bieden partijen ook complete oplossingen aan met krachtige anti-keyloggingfuncties of software.

Gratis ICT advies

Wat wij tegen keylogging doen

Peet ICT draagt graag bij aan het behoud van een veilige werkplek. Dat houdt in dat wij zorg dragen voor een systeem wat gemonitord wordt op de gewenste updates en het bij blijven van de AntiVirus definities. Verder in het netwerk kunnen we deze ook tegengaan vanuit een goede firewall oplossing, dan wordt het al bij de deur tegengehouden. Peet ICT adviseert graag over werkplekgebruik, het gebruik van een password manager en het beperken van software installaties.

Wil jij ook voorkomen dat je slachtoffer wordt van keylogging?