Phishing

Wat is phising?

Jaarlijks zijn miljoenen gebruikers het slachtoffer van phishing. Dit gebeurt wanneer je een nep-mail ontvangt, waarbij cybercriminelen nepmails verzenden waarin ze zich voordoen als jouw bank, zorgverzekeraar of pakketbezorger. Vaak wordt er gevraagd om persoonlijke gegevens, om in te loggen of een bepaald bedrag over te maken.

Het is lastig om hier iets tegen te doen, maar jij kunt jouw klant of eindgebruiker hierover informeren! Door security awareness trainingen voor jouw bedrijf te verzorgen helpen wij om jouw klant of eindgebruiker bewuster te maken van ‘phishing’ én de gevolgen ervan.

Meest voorkomende soorten van phishing

Het aantal pogingen neemt jaarlijks toe en de mails lijken steeds ‘echter’ te worden. Cybercriminelen proberen ook op andere manieren aan jouw gegevens te komen. De meest voorkomende soorten phishing zijn:

  • Telefonisch
  • E-mails
  • SMS- of WhatsApp berichten
  • Applicaties op smartphones
  • Samenwerkingsapplicaties

Phishing komt vaak voor en gaat meestal gepaard met een vorm van ‘spoofing’. Dagelijks worden er miljoenen ‘phishing mails’ verspreid waarin valse weblinks staan die niets te maken hebben met de beoogde organisatie. De opmaak van de mail oogt exact hetzelfde, maar deze weblinks zijn frauduleus. Het zijn vooral type mails die vraagtekens oproepen. Zo zal een bank je nooit vragen om bepaalde links aan te klikken of PostNL je nooit vragen om de verzendkosten te betalen voordat jouw pakket geleverd wordt. Toch klikken veel mensen blindelings door.

Controleer de e-mails die je ontvangt en klik bij twijfel niet klakkeloos door, zelfs niet als de afzender het domein van de bank heeft! In de meeste phishing mails staat een weblink die naar een heel andere website gaat? Blijf alert en log alleen in op websites met een geldig certificaat die bij de oorspronkelijke website hoort.

Gratis ICT advies

Wat doet Peet ICT tegen phishing?

Een groot gedeelte van de beveiliging begint bij jouw klant of gebruiker. Wij helpen jou graag om de klant/gebruiker bewust te maken van de risico’s en de kans om het slachtoffer te worden van phishing te minimaliseren. Indien gewenst zorgen we voor een ‘Security Awareness training’ voor je bedrijf. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op!

Wil jij ook voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing?