Doxing

Wat is doxing?

Jaarlijks zijn vele individuen en bedrijven het slachtoffer van doxing. Bij doxing publiceren cybercriminelen privégegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, financiële- en andere persoonlijke informatie online. De invloed van doxing kan heel erg verschillen, van nepregistraties tot identiteitsdiefstal of zelfs bedreigingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld phishing liggen de risico’s voornamelijk buiten de controle van individuele gebruikers. Met ransomware aanvallen of datalekken bij organisaties en bedrijven wordt er veel persoonlijke informatie buit gemaakt. Het is daarom nog veel belangrijker voor organisaties en bedrijven die over persoonsgegevens beschikken om zich bewust te zijn van de risico’s. Peet ICT kan je helpen bij het nemen van maatregelen om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken.

Laat je adviseren

Meest voorkomende soorten

Door de toename aan persoonlijke data op het internet zijn er steeds meer mogelijkheden voor cybercriminelen om met doxing aan persoonlijke informatie te komen. Dit is mogelijk omdat er op veel openbare kanalen gebruikersgegevens worden blootgegeven. Als je ooit iets hebt gepost, hebt meegedaan aan een winactie of een petitie hebt ondertekend kan jouw informatie publiekelijk beschikbaar zijn.

De meest voorkomende doxing-situaties zijn te verdelen in 3 verschillende categorieën.

  • Het online vrijgeven van iemands privé-informatie of informatie waaraan iemand persoonlijk kan worden geïdentificeerd
  • Het online vrijgeven van voorheen onbekende informatie van een persoon
  • Het online vrijgeven van informatie van iemand waarbij deze informatie schadelijk kan zijn voor zijn of haar reputatie en die van zijn of haar vrienden en/ of collega’s

Wat kun je doen om doxing te voorkomen?

Zorg er als bedrijf voor dat je je bewust bent van de risico’s en dat het om privégegevens gaat van jouw klanten of gebruikers. Neem preventieve maatregelen zoals het afschermen van je IP-adres met een VPN-verbinding, een goede cybersecurity en door gebruik te maken van sterke wachtwoorden en verschillende gebruikersnamen.

Peet ICT vertelt je graag meer over de mogelijkheden die passen bij jouw situatie om de kans op doxing te minimaliseren. Indien gewenst zorgen we voor een ‘Security Awareness training’ voor je bedrijf. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wil jij de kans op doxing verkleinen door cybersecurity uit te besteden?