Ransomware Rotterdam
Ransomware-aanval
Steeds vaker zijn organisaties het slachtoffer van een ransomware aanval. Bij zo’n aanval ‘gijzelen’ cybercriminelen het systeem. Dit doen ze door bestanden te versleutelen en systemen te blokkeren. In ruil voor toegang tot het systeem wordt losgeld geëist, maar het herstel van het systeem wordt moeilijk of zelfs onmogelijk geacht.
Daarnaast dreigen cybercriminelen met het uitlekken van (gevoelige) bedrijfsinformatie, gegevens van medewerkers en/of klanten én worden back-ups uit de lucht gehaald. Bij slachtoffers van ransomware-criminaliteit gaat het voornamelijk om organisaties die niet goed beveiligd zijn. Zo zien we dat data-opslagplaatsen vaak niet goed beveiligd zijn of worden er ontbrekende back-ups door aanvallers versleuteld.
Voorkomen van ransomware in Rotterdam
Een ransomware aanval wil je dus koste wat het kost voorkomen, want dit is schadelijk voor je bedrijfsvoering en levert mogelijk reputatieschade op. Maar hoe doe je dit? We zien een tendens dat cybercriminelen zich richten op back-up gegevens. Het is belangrijk om goed beveiligde back-ups te maken. Je dient over tools te beschikken die de back-up gegevens continu bewaken en analyseren, ook wel monitoring genoemd. Verder is het belangrijk dat je beschikt over antivirussoftware, dit houdt virussen buiten de deur. Wanneer jij jouw beveiliging op orde hebt, maken IT-beheerders kans om een ransomware aanval te identificeren en te voorkomen.
Bij veel bedrijven die het slachtoffer van ransomware aanvallen zijn geweest, was het netwerk en dus de gegevens niet goed beveiligd. Hierdoor konden cybercriminelen beslag leggen op (gevoelige) data. Breng je data dus onder in goed beveiligde opslagplaatsen, dit kan zowel in de cloud als lokaal zijn. Peet ICT biedt oplossingen om ervoor te zorgen dat jouw bestanden goed worden beveiligd in een externe opslag.
Gratis ICT adviesZorg voor een plan van aanpak
Ook is het cruciaal om de preventie- en herstel strategieën op orde te hebben. Je kunt hiervoor een Service Level Agreement (SLA) afsluiten. Hiermee spreek je af dat je IT-leverancier ervoor zorgt dat zij jouw IT-omgeving onderhouden of dat je aanspraak maakt op een vast aantal uren in een periode tegen een vast periodiek bedrag.
Vraag jouw IT-leverancier om een plan van aanpak om jouw omgeving zo goed mogelijk te beveiligen, backups te laten maken en te zorgen dat jouw beveiliging ook op orde blijft. Laat het onderhoud en de afspraken hierover onderbrengen in een SLA. Zo doe jij er alles aan om dreigingen buiten de deur te houden.